AMORION Strona Główna AMORION
Nowe Oblicze MMORPG!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
zmiana wzorów na trafienie i unik.
Autor Wiadomość
Mist 

Wysłany: 2010-03-08, 17:20   

Dobra, bo się zapętlimy!
Wzór Tharaina jest wspólny dla wszystkich
tylko, że magowie wyłupia z niego INT a łucznicy ZR, Wystanie.
Rzecz tylko w tym, żeby we wzorze ZR była zbalansowana z INT i SIŁ
a dmg łuczników czerpało WYŁĄCZNIE ze ZR.
Woje mają talki a magicy różdżki

W. d`Rake 
Pan na zamku Xyr

Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2010-03-08, 19:16   

A różdżka poprawia trafienia ^.^? Nie dmg, przypadkiem D:?

Podpis też nie ma sensu. O a może ma:
State of Mind

Nieco bzyczy, ale lepszej jakości przez YT nie ma :>

Milamber 

Wysłany: 2010-03-09, 00:38   

Mist napisał/a:

Woje mają talki a magicy różdżki

Że co proszę? Mag jest w ciemnej du*ie jeżeli chodzi o ekwipunek. Różdzka daje +2100 do inta i sw, natomaist ekwipunek smoczy daje o neibo lepszego boosta.

Wojownik może kombinować z talikami (aż 4 statystyki !!!!), kiedy mag znowu jest w tej samej, albo jeszcze ciemniejszej du*ie, bo ma mnożniki tylko do inta i sw.

Co do wzoru - nie wypowiadam się na chwilę obecną. Muszę znaleźć chwilę czasu na dokładniejsze przeanalizowanie go.

Nearghis 
Ten zły ;)

Wysłany: 2010-03-09, 12:18   

Z pewnością trzeba wliczyć Inta i Siłę do trafienia. Co więcej takie rozwiązanie zostało już przegłosowane przez RK jeśli mnie pamięć nie myli.

Ale Milamber ma racje. Coś tu nie gra. Osłabiliśmy Maga, Teraz wzmacniamy Woja a co z Magiem? Rózga weszła na innych zasadach niż za tym optowałem. Byłem za mnożnikiem 3.0 dla Magów lub różdzką która daję +2100, ale ta premia jest dodawana do statów i mnożona przez premię z czarów. Właśnie tego ostatniego rozwiązania zabrakło.

2100 * 2,5 = 5250 do siły i ataku. Nie 2100. Wtedy premia była by zrównana z Wojem. Tzn silniejszy atak kosztem słabszej obrony.

Gość, jestem Twoim idolem!!* ;)

* Z racji na dziesiątki wiadomości które dostaje zdecydowałem się na pewne sprostowanie. Ten podpis to dowcip, a każdy użytkownik forum widzi tam swój nick dzięki zastosowaniu specjalnego BBcode'u ;)

Milamber 

Wysłany: 2010-03-09, 22:18   

Nearghis napisał/a:
2100 * 2,5 = 5250 do siły i ataku. Nie 2100. Wtedy premia była by zrównana z Wojem. Tzn silniejszy atak kosztem słabszej obrony.

Tak właśnie jest. Bonus z różdzki przekłada się z mnożnikiem na atak i obronę.

I ta różnica jest neistety bardzo duża i zupełnie nieprzemyślana. Dodatkowo taki wojownik dostaje jeszcze bonus z umagiczniena i ma 18 200 bonusu. To prawie 75% więcej!! Mag powinein mieć większy mnożnik, chociaż 1 (przykładowo x3) i w miarę byłoby po równo.

Tharain 

Wysłany: 2010-03-09, 23:15   

Milamber napisał/a:
Dodatkowo taki wojownik dostaje jeszcze bonus z umagiczniena i ma 18 200 bonusu. To prawie 75% więcej!!

? od kiedy? jak to liczysz ?

Milamber napisał/a:
Mag powinein mieć większy mnożnik, chociaż 1 (przykładowo x3) i w miarę byłoby po równo.

przerabialismy już to. wiekszy mnożnik, nawet mały to jest wcale niemało w dużej skali, jak i decydujący w starciu z SSem, jak w walkach PvP.

Nearghis napisał/a:

pomysł niegłupi. tylko teraz pytanie: od kiedy takie różdżki można robić dla maga? pancerz taki(części pancerza), co by miał 10500 do obrony kuje się dopiero przed igrzyskami samymi. czyli koło 150 dnia. gdyby mag dorwał się wczesniej do takiej różdzki ,( jak w tej erze ) to widać jak można ją wykożystać ( nawet taka ułomna jak w tej erze). Milamber jest tego przykładem.

Nie wspominam już o cenie takiego pancerza, jak i o uciążliwym użytkowaniu -po 10 walk na raz.

Milamber 

Wysłany: 2010-03-10, 08:03   

Tharain napisał/a:

? od kiedy? jak to liczysz ?

Jest to liczone dla wojownika, nie barbarzyńcy. Wszystkie części ekwipunku (liczmy, że jest ich 7 po 2100 - broń, tarcza buty, hełm i zbroja, która daje 3x wiecej jak inne przedmioty). Zatem barbarzyńca ma 14 700 bonusu. Dodatkowo wojownik, jak pisałem wyżej, może nosić umagicznione przedmioty - daje mu to kolejny bonus w wysokości 3 500, co łącznie daje mu 18 200 bonusu. Zatem bonus maga + 73% daje bonus wojownika.

Tharain napisał/a:
pancerz taki(części pancerza), co by miał 10500 do obrony kuje się dopiero przed igrzyskami samymi.

Jak to przed samymi igrzyskami? W trakcie ery wcale sprzęty do walki wręcz nie były kute z takim opóźnieniem. Ty mogłeś widzieć takie opóźnienie, bo grasz barbarzyńcą i nie mozęsz korzystać z magicznych przedmiotów.

Tharain napisał/a:
przerabialismy już to. wiekszy mnożnik, nawet mały to jest wcale niemało w dużej skali, jak i decydujący w starciu z SSem, jak w walkach PvP.

A liczyłeś to, czy tak z głowy rzucasz tym? Bo znowu prosta matematyka. Strażnika mógł rozwalić wojownik posiadający około 60k statystyk (siła i wytka, licząc bez talizmanów). Mag musiałby posiadać znowu minimum 75k statystyk, żeby coś mu robić (licząc z jednym mnoznikiem na poziomie x3).

Tharain napisał/a:
Nie wspominam już o cenie takiego pancerza, jak i o uciążliwym użytkowaniu -po 10 walk na raz.

A myślisz, że jak mag miał z wybuchami czarów i maną? Przecież na początku ery ja nie mogłem robić więcej niż 10 walk na raz właśnie z tego powodu. No może 15 walk czasem się udawało.

I tak znowu mag jest w ciemnej du*ie.

W. d`Rake 
Pan na zamku Xyr

Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2010-03-10, 12:52   

No, ale pamiętaj Mil, że w poprzednich erach mag dosłownie sprawował hegamonię. Co oczywiście ni jak przekłada się na to, co jest z nim teraz. W końcu nie można co erę gnoić klasy która była najlepsza w poprzedniej erze.

Podpis też nie ma sensu. O a może ma:
State of Mind

Nieco bzyczy, ale lepszej jakości przez YT nie ma :>

Tharain 

Wysłany: 2010-03-10, 21:52   

Milamber napisał/a:
Dodatkowo wojownik, jak pisałem wyżej, może nosić umagicznione przedmioty - daje mu to kolejny bonus w wysokości 3 500, co łącznie daje mu 18 200 bonusu. Zatem bonus maga + 73% daje bonus wojownika.

dobrze mówisz, mój błąd ;)

tym niemniej jako barb jak biłem bhaala 119 dnia ery nie miałem 10500 do pancerza. kowali by należalo spytac kiedy taki ekwipunek się kuje, ale na bank nie wczesniej jak 120-150 dnia ery. juz po biciu bhaala. jezeli dostęp do rózeg maksymalnych będzie wcześniej, będzie się to przekładać na szybsze levelowanie a co za tym idzie więszkyszy poziom i staty magów.

Mist 

Wysłany: 2010-05-22, 15:01   Re: zmiana wzorów na trafienie i unik.

Tharain napisał/a:
Kod:
trafienie=1/4 siły +1/4 int + 1/2 zręczki +wb/rc/us + bonus klasowy + zręczność z ekwipunku

Kod:
uniki=szybkość + uniki+bonus klasowy.

Tak ostatnio myślałem o tym, że gdyby wprowadzić wzory na T
wg tego pomysłu, chyba lepiej, aby wzór na Uniki wyglądał tak:
Kod:

UNIKI = 1/2SZYB + 1/4ZR + uniki

Wprowadziłem jednak ZR - ale w ograniczonej formie -
żeby znów nie było tak, że jak teraz większość wybrała
hobbitów/łuczników, tak od NE wszyscy wybraliby elfy z
łukami. Teraz jest jakiś realny wybór IMO.

Odpowiedz do tematu